05 Μάιος 2014

Προβλήματα στις σχέσεις ζευγαριών

Πληθαίνουν στις μέρες μας τα ζευγάρια κάθε ηλικίας τα οποία λόγω διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οδηγούνται στη λύση ενός συμβούλου σχέσεων για να τους βοηθήσει να επιλύσουν ή να διορθώσουν προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εν γένει μακροημέρευση της σχέσης τους.

Γιατί όμως ένα ζευγάρι να αναγκαστεί να επισκεφτεί κάποιον ειδικό; Ποια άλυτα προβλήματα τους ωθούν σε μια τέτοια επιλογή;

Το κυριότερο πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε μια διατάραξη μιας προϋπάρχουσας υγιούς σχέσης είναι η διακοπή της επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι. Παρόλο που θα περιμέναμε με την πάροδο των ετών και της κοινής διαβίωσης η επικοινωνία να βελτιώνεται, αφού το ένα μέλος θα μάθαινε καλύτερα το χαρακτήρα του άλλου και θα προσαρμοζόταν καλύτερα στις απαιτήσεις του, αντίθετα στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι κοινές δραστηριότητες που έφερναν παλαιότερα πιο κοντά το ζευγάρι αρχίζουν και εκλείπουν με αποτέλεσμα και ο κοινός χρόνος του ζευγαριού να ελαττώνεται επικίνδυνα, φέρνοντας όλο και πιο μακριά το ζευγάρι. Όταν η δίοδος επικοινωνίας διακοπεί ο σύμβουλος αναλαμβάνει να παρέμβει και σε πρώτη φάση να αποκαταστήσει την επικοινωνία και να φέρει πιο κοντά τα δύο μέλη, τα οποία για να προσπαθούν να σώσουν τη σχέση τους σημαίνει πως κάτι εξακολουθεί και τους ενώνει. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό το «κάτι» είναι τα παιδιά, σε άλλες η οικονομική εξάρτηση του ενός συζύγου από τον άλλον, ενώ σε κάποιες είναι η ανάγκη για συντροφικότητα, ίσως και η υποβόσκουσα αγάπη. Ο σύμβουλος γάμου υπάρχει για να εξωτερικεύσει αυτό το «κάτι» και για να βοηθήσει τα ζευγάρια να το δουν κατάματα, να το αναγνωρίσουν και να κινηθούν ανάλογα.

Εκτός όμως της δυσκολίας στην επικοινωνία και άλλα προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν ένα ζευγάρι σε κρίση και κατ' επέκταση στο γραφείο του ειδικού. Σήμερα, τα ζευγάρια πρέπει να διαπραγματευτούν διαφορετικές αντιλήψεις για τους ρόλους τους στη σχέση, τις προσδοκίες τους από τη σχέση που δεν ικανοποιούνται, ζητήματα θρησκευτικά, οικονομικά, πολιτικά, διαφορές στο επίπεδο μόρφωσης, διαφορές εθνικότητας, φυλής, και ηλικίας που μπορεί να παρεμβαίνουν και να δυσχεραίνουν την καθημερινή συμβίωση. Επιπλέον, πολύ σημαντικά θέματα που μπορεί να διαταράξουν μια σχέση αφορούν τον τρόπο που προσεγγίζει καθένας το σεξ, πιθανή μη ικανοποιητική σεξουαλική σχέση, απιστία, δυσκολίες με τα πεθερικά, δυσκολίες λόγω του τρόπου ζωής (π.χ. σε σχέση με τη δουλειά, τον ελεύθερο χρόνο, τα οικονομικά), αβεβαιότητα για τη σχέση (π.χ. αίσθηση έλλειψης εξέλιξης και προοπτικής ως σύντροφοι). Συνεπώς, μιλάμε για συνεχείς και πολυεπίπεδες «διαπραγματεύσεις» είτε στο διαπροσωπικό επίπεδο, αλλά και στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις μπορεί να έχουν έντονη συναισθηματική φόρτιση, μπορεί να οδηγήσουν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες συγκρούσεις. Το πώς γίνεται αυτή η διαπραγμάτευση παίζει σημαντικό ρόλο στο χρόνο ζωής του ζεύγους και της σχέσης.

Όλα αυτά τίθενται επί τάπητος στο γραφείο του συμβούλου και με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του ψυχολόγου συζητούνται και προσεγγίζονται υπό ένα νέο πρίσμα με σκοπό την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για το ζευγάρι. Ακόμα όμως και αν το ζευγάρι έχει οδηγηθεί στην απόφαση να χωρίσει, ο σύμβουλος αντιμετωπίζει την κατάσταση προς όφελος και των δύο με σκοπό να αποχωρίσουν και οι δύο όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα γίνεται, κυρίως στον συναισθηματικό τομέα.