05 Μάιος 2014

Τα οφέλη της σωστής και ισορροπημένης διατροφής

Το άγχος, η πίεση, οι πολλές ώρες εργασίας, οι διάφοροι κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες οδηγούν τους ενήλικες, τις περισσότερες φορές, σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες. Τέτοιου είδους διατροφικές συνήθειες, περιέχουν μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων, χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες (έλλειψη βιταμινών Α, D, E, K κ.α.) όπως και σε ανόργανα στοιχεία (Ca, Fe κλπ).

Επίσης, στη σύγχρονη κοινωνία είναι σύνηθες το φαινόμενο της κατανάλωσης πρόχειρων και έτοιμων φαγητών , όπως junk food, η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, το υψηλό ποσοστό χρόνιων καπνιστών και τα καθημερινά γλυκά εδέσματα. Όλα τα παραπάνω, οδηγούν σταδιακά σε ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία του ενήλικα ανθρώπου, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Για την αποφυγή όλων των παραπάνω, θα πρέπει η κατανάλωση τροφίμων να βασίζεται στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής.

Η Μεσογειακή Διατροφή πρέπει να αποτελείται από την καθημερινή πρόσληψη:

  • Υδατανθράκων (επεξεργασμένων δημητριακών και των προϊόντων τους), ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, μη αποφλοιωμένο ρύζι κ.α.
  • Φρούτων και λαχανικών.
  • Ελαιόλαδου (μονοακόρεστο λιπαρό οξύ).
  • Κρασιού (1-2 ποτηράκια κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων).
  • Μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γάλα, γιαούρτι ή/και τυρί.
  • Επιπλέον, η άσκηση να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας (30 λεπτά αργό ή γρήγορο βάδην), παρέχοντας ευεξία και ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας

Σε εβδομαδιαία βάση συστήνεται η κατανάλωση

  • Πουλερικών (κοτόπουλο, γαλοπούλα).
  • Ψαρικών πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (όπως πέστροφα, σολομός ή σκουμπρί).
  • Ξηρών καρπών.
  • Γλυκών εδεσμάτων.

Ενώ, μία ή δύο φορές το μήνα συστήνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι).
Σημαντικό είναι επίσης , η πρόσληψη ικανής ποσότητας νερού.

Ακολουθώντας το παραπάνω μοντέλο διατροφής, επιτυγχάνεται μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων, αύξηση μονοακόρεστων, αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών και αύξηση πρόσληψης των απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Γεγονός που έχει ως συνέπεια την απώλεια σωματικού βάρους και κατά επέκταση μείωση λιπώδους μάζας. Το όφελος της ισορροπημένης διατροφής οδηγεί στην βελτίωση της ευεξίας, στην ψυχολογική ανάταση και στην αύξηση της αυτοπεποίθησης λόγω απώλειας βάρους.

Από την άλλη πλευρά, η παραπάνω πυραμίδα αναφέρεται στον ιδανικό τρόπο διατροφής. Λόγω όμως της διαφορετικότητας του κάθε ανθρώπου, όπως το ύψος, το βάρος, η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα συνυπολογίζοντας την κατάσταση του ασθενούς, απαιτείται και το ανάλογο διαιτολόγιο, για φυσιολογικές είτε για παθολογικές καταστάσεις. Ειδικός και αρμόδιος σε θέματα διατροφής, είναι ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, που εκτιμά και συνυπολογίζει όλες τις παραμέτρους, σχεδιάζοντας το κατάλληλο διαιτολόγιο για κάθε άτομο.

Τσουματίδου Ζωή
Διατροφολόγος- Διαιτολόγος
6972024100