25 Αύγουστος 2014

Κατάθλιψη

Στις μέρες μας με τη σωρεία προβλημάτων είτε οικονομικών είτε διαπροσωπικών να βαραίνουν τις πλάτες μας η κατάθλιψη τείνει να γίνει η νούμερο ένα νόσος της εποχής και η οποία στο πέρασμά της καθηλώνει τους πάντες. Όλοι ακούμε δεξιά και αριστερά φίλους και γνωστούς ότι «δεν είμαι καλά, δεν έχω διάθεση, είμαι πεσμένος, δεν έχω όρεξη να κάνω πράγματα» και λίγοι χωρίς ίσως δισταγμό και ενοχές χρησιμοποιούν τη λέξη κατάθλιψη. Μια λέξη επενδυμένη με ταμπού στη συντηρητική ακόμα ελληνική πραγματικότητα σε θέμα ψυχικής υγείας. Τι είναι όμως αυτή η κατάθλιψη η οποία επισκέπτεται απρόσκλητα ολοένα και περισσότερους από εμάς είτε έχουμε κάποιoν εμφανή είτε όχι λόγο;


Αρχικά θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε όλους τους ανθρώπους και φυσικά δεν έχει την ίδια ένταση στα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται αλλά και ούτε την ίδια χρονική εξέλιξη. Τα πιο σημαντικά όμως συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται στους περισσότερους είναι τα ακόλουθα:


1. Έλλειψη ή ελλάτωση ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που μέχρι πρότινος ήταν ευχάριστες για κάποιον άνθρωπο όπως για παράδειγμα κάποιο χόμπυ είτε κάποια ευχάριστη ρουτίνα.
2. Πεσμένη/καταθλιπτική διάθεση για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας την οποία παρατηρούν οι υπόλοιποι και μπορεί να εκδηλώνεται με συνεχή θλίψη, κλάματα και απαισιοδοξία.
3. Διαταραχές/αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου οι οποίες μπορεί να εκδηλώνονται με υπερβολικό ύπνο, με ελάχιστο ύπνο, με διακοπτόμενο ύπνο (ξυπνάει πολλές φορές μέσα στη νύχτα).
4. Διαταραχές στο φαγητό οι οποίες εκδηλώνονται με εμφανή απώλεια βάρους.
5. Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.
6. Κατατονία. Αίσθημα δηλαδή ότι με έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις μου και δεν έχω ενέργεια να κάνω και το παραμικρό.
7. Δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης, και λήψη αποφάσεων.
8. Σκέψεις ενοχικές ότι ο ίδιος ευθύνεται για την κατάσταση και ότι αξίζει να βρίσκεται σε αυτήν σαν τιμωρία.
9. Σε προχωρημένα στάδια κατάθλιψης εμφανίζονται σκέψεις αυτοκτονίας η οποία στη σκέψη ενός καταθλιπτικού εμφανίζεται ως η μόνη διέξοδος σωτηρίας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε μια καταθλιπτική κατάσταση βιώνει παράλληλα μια σειρά σωματικών συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες, πόνους γενικότερα στο σώμα αλλά και σε λειτουργίες του σώματος όπως πεπτικό, γαστρεντολογικό σύστημα κ.ά. Στις επισκέψεις στους αντίστοιχους γιατρούς δεν υπάρχει παθολογική αιτία και επομένως εμπίπτουν στην κατηγορία των ψυχοσωματικών παρενεργειών της κατάθλιψης.


Είναι πολύ σημαντικό με το που παρατηρήσετε κάποια από τα προηγούμενα συμπτώματα τα οποία να επιμένουν για αρκετές εβδομάδες να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ο οποίος θα μπορέσει μέσα από ψυχοθεραπευτικές τεχνικές συνεργατικά να σας βοηθήσει να επιλύσετε την κατάθλιψη.