03 Αύγουστος 2014

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για την οικονομική κρίση

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο είναι αδύνατο η οικονομική κρίση, και σε όποιον βαθμό πλήξει την κάθε οικογένεια, εφόσον αναστατώσει τους γονείς να μην επηρεάσει τα παιδιά λίγο ως πολύ.


Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά για τυχόν αλλαγές οι οποίες έχουν επέλθει στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας λόγω της κρίσης. Αναλόγως της ηλικίας των παιδιών βεβαίως, τα μικρότερα παιδιά δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε πολλές λεπτομέρειες οικονομικού περιεχομένου. Αν όμως υπάρχει μια εμφανής αλλαγή στην καθημερινότητα της οικογένειας όπως όταν ο ένας ή και οι δύο γονείς μείνουν άνεργοι και εκεί που βρισκόταν στο σπίτι συγκεκριμένες ώρες τώρα είναι παρόντες ξαφνικά όλη την ημέρα τότε θα πρέπει να ενημερωθούν τα παιδιά για τη νέα πραγματικότητα της οικογένειας. Και αυτό γιατί όσο και να προσπαθήσουν οι γονείς να αποκρύψουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τυχόν επιπρόσθετο άγχος τα ίδια είναι βέβαιο ότι θα αντιληφθούν αμέσως από την συναισθηματική κατάσταση των γονιών την αλλαγή αυτή στη ζωή της οικογένειας.


Χωρίς λοιπόν περιττές λεπτομέρειες περί των οικονομικών θα είναι καλό να ενημερώσουν τα παιδιά για την επερχόμενη αλλαγή στη ζωή τους στην οποία για να προσαρμοστούν όσο το δυνατό πιο εύκολα θα πρέπει να μπει μια ιεράρχηση στις ανάγκες και στις επιλογές χωρίς όμως να δημιουργηθεί στα παιδιά μια ανασφάλεια και αστάθεια για την καθημερινότητα και το μέλλον τους προβάλλοντάς τους το δικό μας έντονο άγχος. Το να αποκρύψουμε λοιπόν γεγονότα και καταστάσεις από τα παιδιά θεωρώντας ότι δεν καταλαβαίνουν ή δεν βλέπουν το πώς νιώθουμε σαν γονείς αφήνοντάς τα στο σκοτάδι τούς επιδεινώνουμε το άγχος και την ανασφάλεια. Με λόγια προσαρμοσμένα στην ηλικία του παιδιού εξηγούμε την νέα κατάσταση δίνοντάς τους μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον αλλά κυρίως εστιαζόμαστε στο γεγονός ότι η νέα κατάσταση την οποία καλείται να διαχειριστεί η οικογένεια δε θα πλήξει τη δομή της και δε θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά την ασφάλεια και την σταθερότητα που έχουν ανάγκη τα παιδιά από τους γονείς τους.